herma

Als uitvaartondernemer krijg ik vaak te horen dat ik zo’n zwaar en treurig werk heb. Graag neem ik u mee voor een kijkje achter de schermen door mijn ervaringen met u te delen over hoe mooi en dankbaar dit prachtige beroep is.

door Herma van Zalk

Afscheid van het ‘vrouwtje’

Ze zijn net verhuisd naar een seniorenwoning als de man van Geesje totaal onverwacht op 65 jarige leeftijd overlijdt. De toekomst hebben ze zich anders voorgesteld. Na verloop van tijd weet ze de draad van het leven weer op te pakken. Haar dochter Yvonne woont dichtbij en haar twee kleindochters komen regelmatig uit school even langs.

Met verschillende kennissen en haar zus onderneemt ze culturele, sportieve of creatieve activiteiten. Met de buurvrouw drinkt ze dagelijks een kopje koffie en kijkt ze elke avond samen naar ‘Man bijt hond’. Ze neemt een hondje waarmee ze meerdere keren per dag wandelt en als ze een dagje niet thuis is past de buurvrouw op Boy.

Maar dan opeens wordt Geesje ziek, al heel snel wordt duidelijk dat ze niet meer beter zal worden. Opname in het hospice volgt. Na haar vertrek verhuist Boy naar de buurvrouw. Regelmatig gaat de buurvrouw met Boy op bezoek in het hospice en Boy snuffelt dan enthousiast aan het ‘vrouwtje’. Het zijn bijzondere en intense momenten wanneer die twee weer even samen zijn.

Na enkele weken overlijdt Geesje. Yvonne besluit dat haar moeder terug moet naar haar eigen huisje. Als we haar in haar slaapkamer hebben opgebaard komt de buurvrouw langs met Boy. Het hondje loopt in huis rond en snuffelt aan alle spullen. We nemen Boy mee naar de slaapkamer, als ze de kist met Geesje erin ziet begint ze zachtjes te kermen.

De dagen daarna gaat de buurvrouw dagelijks met Boy naar het huis van Geesje. Als Boy binnenkomt loopt hij gelijk naar de deur van de slaapkamer. Hij begroet zijn ‘vrouwtje’ door tegen de kist op te springen en aan haar te snuffelen.

Voordat de kist op de dag van de uitvaart definitief wordt gesloten zetten we Boy nog even bij Geesje neer. Hij snuffel nog even aan het ‘vrouwtje’ en geeft haar een lik in haar gezicht. Als we Geesje uit haar huis dragen loopt Boy met ons mee naar buiten, een zachte blaf is zijn laatste groet aan het ‘vrouwtje’...

Wilt u reageren? Herma van Zalk, (038) 376 4123 of info@addiouitvaartzorg.nl  Namen zijn wegens privacy redenen gefingeerd.