afbeelding thias

In 2003 zat ik op OPDC de Windroos in Zwolle, een school voor speciaal voortgezet onderwijs. In oktober het jaar ervoor was het kabinet Balkenende 1 gevallen en werkte demissionair. De LPF bleek toch niet zo’n goede partij om mee samen te werken. Op school maakte we handig gebruik van de nieuwe verkiezingen die in januari gehouden werden. Als opdracht voor maatschappijleer (zo heette dat toen) organiseerde onze klas een schoolverkiezing. Ieder groepje was een politieke partij, allemaal met een leider en we moesten campagne voeren.

Het was toen, dat het me voor het eerst op viel hoe makkelijk jongeren te manipuleren zijn met wat simpele leuzen en valse beloften. Beloof ze gratis internet, meer pauze en minder lesuren en je wint stemmen. Geen enkele politieke partij had dat in het programma staan, maar wat doet dat ertoe? Vanaf je 18de zou je oud en wijs genoeg zijn om het verschil tussen loze belofte en een reëel plan te zien. Maar ik zie nog veel te vaak dat jongeren liever achter de menigte aanlopen, erbij willen horen. Wat je vatbaar maakt voor manipulatie van populistische leugens en valse beloftes.

Een ster in het schreeuwen van loze leuzen is Geert Wilders. Een programma dat op een A4-tje past, waar dingen in staan die in strijd zijn met de grondwet en geen enkele uitleg over hoe hij zijn idealen wil bereiken. Niet alleen Wilders doet het, maar eigenlijk alle politieke partijen komen met leuzen en “verkiezingsbeloftes” die ze uiteindelijk niet waar kunnen maken. Denk aan de 1000 euro van Rutte, (Mark mijn rekeningnummer is NL31 &$%^ 7589 8754 *&) of het niet aanraken van de hypotheekrenteaftrek en dat soort dingen. Het maken van dat soort beloftes is puur zieltjes winnen. Ook mijn politieke partij heeft deze keer een Rutte-achtige belofte gedaan. 500 euro bonus voor elke werkende Nederlander. Zo jammer Alexander. Trap er niet in!

Het vervelende van zulke verkiezingsbeloftes is dat je als partij gezicht verliest als je ze niet na komt. Maar ook dat kiezers gaan twijfelen of ze überhaupt nog moeten stemmen. Mijn antwoord daarop is ja! Ga in vredesnaam stemmen. Het is de grootste vrijheid, in deze door geld gerunde samenleving, die je hebt. Met de opruk van het rechts-extremisme in de westerse landen is het maar al te belangrijk om je stem uit te brengen. Weet waar je op stemt, weet wat zo’n partij nog meer wil. Neem even de tijd om het hele programma te lezen en niet de beknopte lekker-makkelijk-vanaf-je-telefoon-lezen-versie, dan pas weet je wat een partij wil en wat voor idee ze hebben om dat doel te bereiken. Dat past niet op 1 A4-tje.

Als je het nog niet gemerkt had in de ondertoon van de zinnen. Ik heb het niet zo op Wilders en de PVV. Zeg ik daarmee dat je er niet op mag stemmen? Nee, je moet stemmen wat je wil stemmen… Zou het politiek correcte antwoord zijn, maar… Ja, stem liever iets anders dan de PVV. In mijn ogen kan die partij ons land alleen maar verder de verdoemenis in helpen. We zijn in de wereld de afgelopen jaren al zoveel gezicht verloren. Laten we alsjeblieft weer een land zijn waar we trots op kunnen zijn. Waarvan iedereen wil zeggen, daar kom ik vandaan, daar woon ik. Want op dit moment ben ik er absoluut niet trots op om een Nederlander te zijn. En dat ligt echt niet alleen aan mijn geestelijke gesteldheid.

Dus resumé… Ga stemmen aankomende woensdag. Je hebt er de hele dag de tijd voor, je hoeft er dus niet speciaal vrij voor te nemen. Heb je echt de mogelijkheid niet om te stemmen, machtig iemand om voor je te stemmen. Doe de stemwijzer en lees de partijprogramma’s nog even door. Denk na voor je zomaar achter de meute aanloopt en stemt op iets wat je zelf niet wil, maar hee al je vrienden stemmen er ook op en je wil erbij horen. Je hoeft niet te zeggen op wat je gestemd hebt, dat is jouw keuze en die van niemand anders! Maar liever niet op de PVV ;-) Tot volgende week!

Facebook: http://fb.com/ThiasEsseboom
Twitter: http://twitter.com/ThiasEsseboom
Instagram: http://instagram.com/ThiasEsseboom
Web: http://thias.nl

Aankomende woensdag is Thias Esseboom weer op LocoFM te horen met zijn programma Midweek Break vanaf 19.00 uur, direct na Rondje Politiek.