afbeelding thias

In 2012 zat ik op een zaterdagochtend op Twitter en scrolde door mijn berichten. Ik kwam een bericht tegen van ene Bert-Jan Dokter die me een paar dagen daarvoor had toegevoegd. Het bericht was een noodkreet om koffie. De koffieautomaat in de studio van LocoFM was namelijk stuk. Mijn koffiezetapparaat werkte prima, dus bood ik aan een pot koffie te komen brengen. Enkele minuten wachtte ik in spanning op een antwoord, dat uiteindelijk kwam. Ze waren al voorzien, maar ik was welkom in de studio. Ik twijfelde even, maar besloot uiteindelijk toch te gaan.

Zo stapte ik voor het eerst bij de Loco Media Groep binnen en ik ben er niet meer weg gegaan. De zaterdag erna stond ik er weer, met een vers gezette pot koffie. De zaterdag erna weer en zo verder. Een half jaar later mocht ik een techniekopleiding volgen waarna ik mijn eigen programma kreeg. Nu vijf jaar en verschillende programmanamen en tijdstippen later ben ik er nog steeds te vinden. Maar ga ik zes jaar halen? Dat is de vraag.

Niet dat ik erover na zit te denken om te stoppen, hoewel de gedachte me afgelopen jaren weleens in het hoofd gekropen is. Het is meer dat de NLPO en OLON er andere gedachten over hebben. En dan bedoel ik niet over mijn geweldige radioprogramma, maar over de toekomst van de Loco Media Groep. Vanaf hogere hand is namelijk besloten dat de lokale omroepen maar eventjes moeten verdwijnen. Of samen moeten smelten tot een regionale omroep. Wat op zich wel een redelijk plan is, maar de manier waarop is discutabel, om het maar even zacht uit te drukken.

Nu zit ik niet in het bestuur of iets dergelijks, maar we worden als medewerkers wel goed op de hoogte gehouden. Zo kwam begin vorig jaar het eerste “briljante” voorstel van de OLON waarin we in een regio met onder andere Hardenberg, Zwolle, Wijhe en dergelijke gepropt werden. Compleet buiten ons verzorgingsgebied en stuk voor stuk omroepen waar het niet goed mee gaat. Er is dan ook vanuit het bestuur een vriendelijk doch dringend verzoek gedaan om hier verandering in te brengen. Met daarbij ook een goede uitleg waarom we niet in de bedachte regio thuishoren. En waarom we nog meer tegen dit plan zijn.

Het is namelijk zo dat de Loco Media Groep als een van de weinige lokale omroepen niet gesubsidieerd wordt. Wij draaien volledig op eigen inkomsten. We hebben als een van de weinige lokale omroepen een eigen onderkomen. Wij staan als een van de weinige lokale omroepen niet in de rode cijfers. En wat de NLPO en de OLON willen is dat wij ons clubje, onze omroep, maar even opheffen en samengaan met omroepen die het niet voor elkaar hebben.

Nu was de reactie van het bestuur wat gepassioneerder en gedetailleerder dan dat ik het nu uitschrijf, maar daar kwam het op neer. Wij willen best samen werken, maar wij gaan niet een hoop geld, apparatuur en energie in een regio omroep steken waar we uiteindelijk maar een klein aandeel in krijgen. De OLON is schijnbaar niet gewend aan tegenspraak en interpreteerde de reactie als volgt: “De lokale omroep van Oldebroek noch het gemeentebestuur van Oldebroek wensen mee te werken aan de vorming van een streekomroep.”

Enige tijd geleden ontving het bestuur bericht over de nieuwe besluitvorming van de NLPO/OLON. Hierin staan we weliswaar wat meer ingedeeld met omroepen uit de omgeving, maar er is voor geen meter geluisterd naar onze bezwaren. Waarop het bestuur wederom een reactie gestuurd heeft. Wij zijn het hier niet mee eens. We worden ingedeeld in een regio waarmee we praktisch geen raakvlakken hebben. We hebben samenwerkingen waarvan de meeste omroepen in de regio nog wat van kunnen leren. En nogmaals, we hebben ons eigen pand, ons eigen personeel maar vooral. Ons eigen publiek. Wij zijn de Loco Media Groep en we zullen strijdend ten onder gaan, of als winnaar uit de bus komen. Wij zullen de David zijn die tegenover Goliath staat. Wij zullen het kleine omroepje zijn dat dapper weerstand biedt tegen het leger van de NLPO. Want wij hebben onze zaakjes wel op orde! Ik sluit af met een quote uit de reactie van vicevoorzitter Bert-Jan Dokter: “Desnoods worden we zelf een streekomroep. In een gebied waar wij markt zien voor media, dichtbij en vooral van de mensen. Waar wij ons thuis voelen en thuis zijn.”

Want ik zeg wel de hele tijd “we” dit en “we” dat, maar vergeet niet lieve inwoners van Oldebroek en omgeving. “De Loco” (zo heten we officieel niet trouwens, maar vooruit) is van jullie, voor jullie, door jullie! En we geven ons niet zomaar gewonnen! TEN STRIJDE! Tot volgende week!

Facebook: http://fb.com/ThiasEsseboom
Twitter: http://twitter.com/ThiasEsseboom
Instagram: http://instagram.com/ThiasEsseboom
Web: http://thias.nl

Aankomende woensdag is Thias Esseboom weer op LocoFM te horen met zijn programma Midweek Break vanaf 19.00 uur, direct na Rondje Politiek.