afbeelding thias

Gisteren las ik op Locourant het bericht over de vernieling bij kinderboerderij de Voskuilerhoeve in Wezep. Meteen sprongen mijn nekharen overeind. Hoe kansloos ben je als je zulke dingen doet? Waar is het mis gegaan in je opvoeding dat je denkt dat het normaal is dat je zulke dingen doet. En dat in een omgeving waar de bijbel het leven domineert, waar iedereen met respect voor elkaar, is opgevoed en dergelijke. Toch? Was dat niet het uitgangspunt van religie in het algemeen? Met respect met elkaar omgaan?

Sowieso denk ik dat we de laatste jaren het respectvol omgaan met elkaar verleerd zijn. Het is tegenwoordig meer een sport om elkaar zo grof mogelijk en in zo weinig mogelijk woorden helemaal kapot te maken. Als ik zo af en toe zie wat er op twitter en facebook langs komt in de reacties. Dan denk ik dat het tijd is dat we met z’n allen heropgevoed worden. Misschien dat de Supernanny van TV ons een handje kan helpen om weer op het rechte pad te komen.

Ik heb zelf al wel vaker het standpunt ingenomen dat Social Media ons steeds asocialer maakt. Het is veel makkelijker geworden om iemand uit te schelden. Twee woorden, een smiley erachter en op verzenden drukken. Daarna snel door swipen naar de laatste viral video en we zijn vergeten wie we hebben aangeraden zelfmoord te plegen. We zijn vergeten dat onze woorden impact hebben. We zijn vergeten dat onze daden impact hebben. Tot er weer eens een jongere voor de trein springt omdat zijn instagram “vrienden” het zeiden.

Niet alleen op mensen hebben onze daden grote impact, maar ook op kleine stichtingen, zoals de kinderboerderij. Stichtingen die rond moeten komen van sponsoren en giften. Die draaien op vrijwilligers en elke eurocent drie keer om moeten draaien voor ze hem uitgeven. Laatst bij Opsporing Verzocht was het een sportclub die door vandalen opgeblazen werd. Nu een kinderboerderij hier om de hoek. Waarom? Wat hebben juist deze vrijwilligersorganisaties misdaan om dit te verdienen? Het is toch belachelijk? Of ben ik de enige die er zo zwaar aan tilt?

Ik zal niet zeggen dat ik nooit iets gesloopt heb. Het hoort misschien wel een beetje bij opgroeien. Maar de laatste keer dat ik opzettelijk iets vernielde was ik twaalf ofzo en dat ging om een ruitje in gooien bij een leegstaande fabriek. Wat trouwens niet ongestraft voorbij ging. Ik ben nog van de generatie die een opvoedkundige tik mocht verwachten als hij wat grof fout deed. Misschien is het daar ook fout gegaan met de jeugd. We hebben de opvoedkundige tik afgeschaft en daarmee het inzicht dat sommige dingen grotere gevolgen hebben dan andere. Vind ik, denk ik, zeg ik. Dat is mijn mening en die hoef je niet te delen. Tot volgende week!

Facebook: http://fb.com/ThiasEsseboom
Twitter: http://twitter.com/ThiasEsseboom
Instagram: http://instagram.com/ThiasEsseboom
Web: http://thias.nl

Aankomende woensdag is Thias Esseboom weer op LocoFM te horen met zijn programma Midweek Break vanaf 19.00 uur, direct na Rondje Politiek.