afbeelding thiasDeze week is de column enigszins op verzoek. Het is wel mijn eigen tekst, maar het onderwerp is verzocht. Het geloof. Mensen in mijn naaste omgeving kennen mijn “geloofsovertuiging”, maar voor wie het in de columns en gedichten nog niet was opgevallen. Ik geloof niet. Of om het nog beter te zeggen ik ben atheïst, wat net een stapje religieuzer is dan “niet gelovig” zijn. Het is niet gewoon niet geloven, maar het is (net als de meeste religies) standvastig vasthouden aan mijn overtuiging. Welke god je zelf ook maar mag aanbidden, voor mij bestaat hij (of zij) niet.

Maar atheïsme is meer dan alleen vinden dat god niet bestaat. In mijn geval is het meer een afkeer tegen het geloof. Of eigenlijk de invloed dat het geloof uitoefent op de samenleving en de mensheid in het algemeen. In Nederland zijn kerk en staat gescheiden, zegt men. Maar er staat op de rand van onze twee-euromunt wel de tekst “God Zij Met Ons”. Onze politiek kent drie verschillende christelijke partijen, maar joodse, islamitische en boeddhistische partijen ontbreken. De religie van 39,2% van de Nederlanders wordt je dagelijks door je strot gepropt.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was in 2015 slechts de helft (49,9%) van de Nederlanders religieus. Waarvan 23,7% rooms-katholiek, 6,5% Nederlands hervormd, 5,7% protestants, 5,7% anders gezind (boeddhisme, hindoeïsme, vliegend spaghetti monster enz.), 4,9% islamitisch en 3,3% gereformeerd is. 4,9% zijn slechts 837.879 mensen, waarvan de helft (49,83%) zelden of nooit naar de moskee gaat! En dan nog blijven er 16.261.701 personen over om een gewelddadige opstand van radicale moslims tegen te gaan. Dus waar ben je nou echt bang voor?

Veel mensen zeggen dat de koran vol haatdragende teksten staat, waar ik weinig over kan zeggen. Ik heb de koran namelijk niet gelezen, ik weet alleen dat ze een oorlogsconcept (jihad) kennen. Maar heb je de bijbel (voornamelijk het oude testament) weleens goed gelezen? Dat is een horror boek dat door Stephen King geschreven zou kunnen zijn. De ene moord na de andere moord wordt door god opgedragen. Vrouwen die geen maagd zijn als ze trouwen. Dood (Deut. 22:13-21). Ben je toevallig homoseksueel? Dood (Lev. 20:13)! Werk je op zondag? Dood (Ex. 35:2)! Ben je een vervelende opstandige jongen? DOOD (Deut. 21:18-21)! Maar verder is het een liefhebbende God, hoor…

Veel mensen geloven omdat ze naar de hemel willen. In principe dus om niet te hoeven sterven, wat uit een angstgevoel voor de dood weg komt. Immers als je door leeft in de hemel, ben je ook niet echt dood. Maar in de hemel komen blijkt nog niet zo makkelijk. Allereerst moet je met heel je hart van god houden, maar ook van je medemens (Lukas 10:27-28). Alle medemensen. Daar ga je al. Of ik in ieder geval. Ik hou absoluut niet van álle medemensen. Daarnaast moet je al je bezittingen verkopen en het geld doneren aan de armen (Lukas 18:22). Al je geld? Jezus zegt het… En Jezus is God en God is perfect dus het zal wel zo zijn. Ik woon in Wezep trouwens, als je nog van je geld af wil.

Om nog even wat goors aan te halen uit de bijbel en iets wat noodzakelijk is om het eeuwige leven te hebben. Jezus wil dat je zijn bloed drinkt en zijn lichaam eet (Joh. 6:53-58). Go kannibalisme! En zelfs als het metaforisch bedoeld is, dan is het ranzig. Dit soort shit wordt voorgelezen aan kinderen voor het slapen gaan of krijgen ze te horen op scholen.

Nu moet ik toegeven dat ik de afgelopen jaren minder praktiserend atheïstisch ben geworden. Waar ik eerder nog weleens de discussie opzocht met Jehova’s en met die lui die door de stad lopen. Ventileer ik tegenwoordig wat minder mijn mening. Je moet ook maar lekker geloven wat je wil geloven. Op voorwaarde dat je mij er niet mee lastig valt en dat gebeurt helaas nog iets te vaak. Vooral de SGP weet mijn nekharen nog weleens omhoog te krijgen. Met hun radicaal christelijke uitingen over euthanasie, abortus, vrouwen en homoseksuelen. En ze mogen dat zeggen, ze mogen dat vinden. Dat is vrijheid van meningsuiting, maar soms… Pfoe!

Nog even terugkomend op de angst voor de islamisering van Nederland, Europa en de wereld. Vergeet niet dat de wereld keihard gechristianiseerd is. Door dood en verderf is het christendom verspreid. Denk aan de verschillende kruistochten (11de – 15de eeuw ce.), de Joodse Oorlog (66 – 73 ce.) of bijvoorbeeld de Dertigjarige Oorlog (1618 – 1648 ce.). Allemaal godsdienstoorlogen. Ik heb het niet bedacht. Tot volgende week!

Facebook: http://fb.com/ThiasEsseboom
Twitter: http://twitter.com/ThiasEsseboom
Instagram: http://instagram.com/ThiasEsseboom
Web: http://thias.nl

Aankomende woensdag is Thias Esseboom weer op LocoFM te horen met zijn programma Midweek Break vanaf 19.00 uur, direct na Rondje Politiek.