afbeelding thias

∆9-Tetrahydrocannabinol (beter bekent als THC) is één van de werkzame stoffen in wiet. Een middel dat ik graag en veelvuldig gebruik. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat om heel precies te zijn. In veel ogen betekend dat, dat ik een junk ben. Een verslaafde. Of zoals de psycholoog het in zijn verslag schreef “een sterke afhankelijkheid van cannabis” heb. Maar dat wil ik tegen spreken. Niet alleen voor mezelf, maar voor meer dagelijkse gebruikers van cannabis.

Om te beginnen wil ik je “drugsalarm” in je hoofd uitzetten. Wiet is drugs. Dat is de mening van de meeste mensen en daarna kijken ze niet meer verder. Dat zijn over het algemeen dezelfde mensen die ’s avonds na het werken thuis komen en een blik bier open trekken. Of bij het eten een glaasje wijn drinken “voor de gezelligheid” en die niet op een feestje komen als er geen drank is. Alcohol is een drugs. Alcohol is een harddrugs zelfs, maar sociaal geaccepteerd dus waag het niet er iets verkeerds over te zeggen. Het is stoer om dronken thuis te komen. Het is zelfs stoer om over je acceptatiegrens heen te gaan. Lekker kotsen in de bosjes! Stoer man!

Maar nu heb ik je nog niet verteld waarom wiet geen drugs is. Of in mijn ogen geen drugs is. In mijn ogen is wiet namelijk een medicijn. Ik heb verschillende psychische aandoeningen, waarover ik niet al te veel in detail zal treden. De meest bekenden van de velen zijn ADHD en PDD-NOS (een vorm van autisme). Ik heb hiervoor een paar keer medicatie gehad. Het meest bekende middel is methylfenidaat beter bekent onder de merknaam Ritalin. Wat makkelijk gezegd een soort amfetamine is, met een andere kern. Maar het werkte niet, of in ieder geval niet zo goed als blowen. Daarnaast heeft blowen niet de bijwerkingen die ADHD-medicatie wel (kunnen) hebben.

Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt. De afgelopen jaren wordt er steeds meer bekend over de medicinale eigenschappen van THC’s en CBD’s. De grootste ontdekking is eigenlijk wel dat wij mensen biologisch gemaakt zijn om THC’s en CBD’s te ontvangen. We hebben in ons brein zogeheten cannabinoïdereceptoren. Ze maken onderdeel uit van de G-proteïnegekoppelde receptoren en zijn betrokken bij fysiologische processen waaronder eetlust, de pijnzin, stemmingswisselingen en geheugenverlies. We maken in ons lichaam zelfs een soort stof aan dat lijkt op cannabis. Het heet anandamine en bind zich aan de cannabinoïdereceptoren in de hersenen. Deze stof zorgt onder andere voor de “runner’s high” van hardlopers.

Anandamine speelt ook een belangrijke rol bij het vergeten van onaangename gebeurtenissen. Het is gebleken dat mensen met posttraumatische stressstoornis een tekort aan anandamine hebben. Aangezien THC en CBD op dezelfde receptoren inwerken zou het verklaren waarom veel PTSS-patiënten baat hebben bij het gebruiken van cannabis. Maar niet alleen ADHD’ers, autisten en PTSS’ers hebben baat bij het gebruik van cannabis. Er zijn lijsten op internet te vinden waarop tientallen aandoeningen (geestelijk of lichamelijk) staan, waarbij cannabis gebruik een positieve werking zou hebben. Van slapeloosheid tot gewrichtspijn en van astma tot zelfs kanker. Let wel ik zeg niet dat het die aandoeningen en ziekten geneest… Ik zeg dat cannabisgebruik een positieve invloed kan hebben. Wiet is een prima pijnbestrijder en eetlustopwekker, je wordt er rustig van en reguleert je ademhaling. Het gaat misselijkheid tegen en maakt je euforisch.

Maar Thias… Wiet is toch legaal, waar maak je je druk om? Dat is dus net het punt… Wiet is niet legaal. Wiet op zak hebben is illegaal, wiet verkopen is illegaal, wiet verbouwen is illegaal. Huh?! Maar je mag toch vijf gram op zak hebben? Nee, in principe niet. Het gedoogbeleid zit heel krom in elkaar. Voor het op zak hebben van wiet met een gewicht tot vijf gram, wordt je niet strafrechtelijk vervolgd. Maar ze kunnen het absoluut in beslag nemen. Tot vijf planten in de buiten lucht (dus zonder belichting en dergelijke) wordt je niet strafrechtelijk vervolgd, maar als ze het zien kunnen ze ervoor kiezen het weg te halen. En ja, zelfs coffeeshops zijn illegaal, maar mogen volgens het gedoogbeleid 500 gram in huis hebben. Hoe het er komt? Magie, want het mag niet verbouwd worden.

Maar in de coffeeshop zitten toch allemaal criminelen? Niet dus… Je moet voor de grap eens een uurtje in een coffeeshop gaan zitten. Alle lagen van de bevolking kom je er tegen. Verkopers, directeuren, scholieren, blanken, zwarten, christenen, moslims, atheïsten, lopende band medewerkers, kassamedewerkers en het zou me niets verbazen dat je er politieagenten, artsen en psychologen tegen komt. Ik ga zelf liever naar een coffeeshop dan naar een kroeg of club. Alcohol maakt mensen agressief, egoïstisch en arrogant. In de kroeg heb ik al regelmatig moeten bukken voor rondvliegende barkrukken en glazen. In de coffeeshop heb ik nog nooit ongein meegemaakt. In de coffeeshop kun je gezellig met mensen praten, je kunt er een spelletje spelen, drinkt er een kopje koffie of thee. Er wordt gezongen, getekend, geschreven en gelachen. Wat mij betreft is de coffeeshop het voorbeeld voor een multiculturele samenleving.

Ehm… Vergeten… Cannabis gebruik zou het kortetermijngeheugen aantasten. Om dan toch nog even wat negatiefs te zeggen over wiet. Persoonlijk kan ik dat niet bevestigen of ontkrachten. In de tien jaar dat ik het nu gebruik, kan ik aan mezelf niet merken dat mijn kortetermijngeheugen is aangetast. Ik weet dat er mensen zijn die zeer slecht op wiet reageren. Het kan hallucinerend werken en kan zelfs een psychose triggeren. Waar ik weinig over kan vertellen, aangezien ik daar geen ervaring mee heb. Ik weet dat het kan. Ik wil het gebruik van wiet ook niet promoten, maar ik wil je laten inzien dat wiet zo slecht nog niet is. Het zou in ieder geval niet je drugsalarm af moeten laten gaan. En als ik een ouder zou zijn, zou ik liever hebben dat mijn kind knetter stoned thuis komt, dan stront lazarus en kokhalzend. Denk er maar eens over na… Tot volgende week!

Facebook: http://fb.com/ThiasEsseboom
Twitter: http://twitter.com/ThiasEsseboom
Instagram: http://instagram.com/ThiasEsseboom
Web: http://thias.nl

Aankomende woensdag is Thias Esseboom weer op LocoFM te horen met zijn programma Midweek Break vanaf 19.00 uur, direct na Rondje Politiek.