afbeelding thias

Het is crisis. De koopkracht daalt met de dag verder omlaag. Het verschil tussen rijk en arm wordt groter en groter. Banen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Hulp aan zij die het nodig hebben wordt steeds beperkter. Criminaliteit neemt toe. De verkiezingen komen eraan en nationaalsocialistische partijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Extremistisch gedachtegoed krijgt steeds meer houvast. Propaganda beheerst de media en het “eigen volk eerst”-gevoel was nog nooit zo sterk. Wie er wat tegenin brengt, wordt beledigd, vernederd, bedreigd en zelfs aangevallen. Zo weet Adolf Hitler in 1933 uiteindelijk aan de macht te komen.

Het is misschien een wat dramatische introductietekst, maar zo ver van de tegenwoordige tijd zit het niet echt. President Trump breekt in Amerika in rap tempo honderden jaren wetenschap af en zorgt tegelijkertijd voor de afbraak van de maatschappij daar. Maar niet alleen daar gaat het mis, bij ons gaat het ook de verkeerde kant op. De extreemrechtse, nationalistische, racistische krant van “wakker” Nederland verspreid haat en propaganda tegen en over vluchtelingen. Elke dag stroomt het internet vol met haat. Haat tegen blanken, haat tegen zwarte, haat tegen moslims en haat tegen christenen. En wie er wat van zegt kan van het “eigen volk eerst”-volk een lading aan bedreigingen en kortzichtige, eenzijdige reacties verwachten.

Ook het extremistische gedachtegoed is volop aanwezig. En dan bedoel ik niet alleen dat handjevol Syriëgangers dat zo geïndoctrineerd wordt dat ze zich aansluiten bij IS. Ik bedoel ook die alles hatende wat anders is, Telegraaf lezende, RTL kijkende idioot, die met opmerkingen als “allemaal afslachten” en “laat ze lekker afsterven” denkt een goede oplossing te hebben. En ik bedoel ook die groep jongeren die denkt dat “swag” is om in het holst van de nacht, bedekt onder een bomberjack en een bivakmuts, hakenkruizen op gebouwen te kalken. En ik bedoel ook dat clubje kruisvaarders dat vindt dat het christendom het enige waardige geloof is en dat iedereen die in een andere god gelooft afgeslacht moet worden (zoals vermeld in de bijbel (Deut. 17:2-7). Plot-twist alle religies zijn onzin.

Het mooie aan Nederland is. Iedereen mag op die manier denken. Je mag blanken haten. Je mag moslims haten. Je mag christenen haten. Je mag zeggen dat alle gehandicapten onvruchtbaar moeten worden gemaakt. Je mag zeggen dat alle vrouwen het land uit moeten. En je mag zeggen dat de grenzen dicht moeten. Wat we vergeten zijn is dat we deze vrijheid nog geen honderd jaar hebben! 77 jaar geleden klopte het Duitse leger op onze voordeur en na vijf dagen gaven we ons over. Vijf jaar lang waren we bezet. Konden we niet doen wat we wilden en konden we niet vrijuit spreken. Vijf jaar lang hebben we moeten dansen naar de pijpen van Nazi Duitsland en alsof we vergeten zijn hoe dat ontstaan is, gaan we nu keihard dezelfde kant weer op.

In maart mogen we weer stemmen en als ik zo het internet bekijk, gaan de nationaalsocialistische partijen deze ronde winnen. Niet lang daarna wordt er in Frankrijk gestemd, waar het nationaalsocialisme ook steeds meer aanhang vindt. En het zou me niets verbazen als er binnenkort oorlog uit breekt. Misschien niet eens landen tegen elkaar, maar groeperingen tegen elkaar. Wij tegen hun en zij tegen ons. Of het worden de politieke machten tegen de burgers, maar die strijd moeten we kunnen winnen.

Goed zo ver is het nog niet. Het tij kan nog gekeerd worden. Door te stemmen in maart. Jouw stem was nog nooit zo belangrijk. Laat van je horen. Laat zien wat jij wil voor jouw land. Of misschien niet... Misschien moet het nationaalsocialisme overwinnen. Misschien is het tijd voor extreemrechts. Misschien het is tijd... Tijd voor een nieuwe oorlog in Europa. Gewoon om even weer je kop recht op je romp te zetten. Gewoon om je te doen beseffen hoe godvergeten goed je het eigenlijk wel niet hebt! Tot volgende week!

Facebook: http://fb.com/ThiasEsseboom
Twitter: http://twitter.com/ThiasEsseboom
Instagram: http://instagram.com/ThiasEsseboom
Web: http://thias.nl

Aankomende woensdag is Thias Esseboom weer op LocoFM te horen met zijn programma Midweek Break vanaf 19.00 uur, direct na Rondje Politiek.