afbeelding thias

Allereerst wil ik je een geweldig en gelukkig nieuwjaar wensen. Ik hoop dat je een mooie jaarwisseling hebt gehad en dat al je vingers en ogen nog op de plek zitten waar ze horen te zitten. Het is 2017, volgens de christelijke jaartelling in ieder geval, want volgens de Armeense jaartelling is het pas 1466. Voor de Chinezen wordt het dit jaar 4714, bij de Ethiopische jaartelling wordt het 2010 en in de Hebreeuwse jaartelling wordt het dit jaar 5778. Maar goed, in de meeste christelijk georiënteerde landen is het 2017.

In de wetenschap is het ook 2017 geworden, alleen heet het bij hun anders. Alles wat “voor Christus” is noemen ze “BCE” of “before common era”, in het Nederlands ook wel “voor onze jaartelling” genoemd. Alles wat “na Christus” is noemen ze “ce” of “common era”, in het Nederlands ook wel “onze jaartelling” genoemd. Het voordeel van zo’n benaming is dat het geen religieuze lading heeft. Toch gebruiken we in Nederland vaak de uitdrukkingen voor en na Christus. Ons land bestaat dan ook voor 50% uit christenen (volgens Wikipedia!).

Maar misschien moeten we ons nulpunt van onze jaartelling een stuk verschuiven. Op dit moment doen we een heel stuk van de menselijke geschiedenis te niet, door ons te concentreren op de afgelopen 2017 jaar geschiedenis. Terwijl we zoveel meer hebben meegemaakt voor we zijn gekomen waar we nu zijn. Maar waar beginnen we dan met tellen. Volgens de video van Kurzgesagt, hier onderaan de pagina, moeten we 12.000 jaar geleden beginnen op het punt dat kleine groepen jagers en verzamelaars samenwoonde op een plek wat we tegenwoordig Turkije noemen. Zij waren de eerste die een soort tempel bouwden en daarmee de start gaven voor het bouwen van onze “eigen wereld”.

Dit punt is zo specifiek dat in 1993 de wetenschapper Cesare Emiliani voorstelde om over te stappen naar de “Holocene kalender”, door 10.000 jaar bij de huidige gregoriaanse jaartelling op te tellen. Zo hoeven we onze traditionele indeling van de jaren, maanden en dagen niet te veranderen en kunnen de religieuze kalenders ook hetzelfde blijven. Hierdoor krijgen we er in een keer een hele klap aan geschiedenis bij, wat veel beter samenvat hoever we het als mensheid hebben geschopt.

Maar goed genoeg over het verleden, laten we kijken naar de toekomst. Er staat al een hoop vast voor (1)2017. Deze maand wordt Donald Trump beëdigd als 45ste president van de Verenigde Staten, want de wereldwijde vluchtelingenstroom was nog niet groot genoeg. In februari krijgen we een zons- en maansverduistering en wordt jouw geliefde columnist 29 jaar oud. In maart mogen we stemmen en kunnen we een verschil maken in ons land en Europa. Wat je stemt maakt me niet uit, áls je maar stemt, want dat is de meest ultieme vrijheid die je kunt hebben. In april zijn de Fransen aan de beurt om te stemmen en in mei mag heel Europa stemmen… Op wie we de beste artiest vinden van het Eurovisie Songfestival. In juni is de Expo 2017 in Astana, in juli de Ronde van Frankrijk die in Duitsland start en ook de Zwarte Cross vindt in juli plaats. Dan hebben we in augustus weer een zonsverduistering en in september stopt de Cassini-Huygensmissie, een samenwerkingsverband van de NASA, ESA en ASI. In oktober wordt een groot aantal documenten rondom de moord op John F. Kennedy openbaar gemaakt, maar niet het dossier van de Commissie-Warren. En verder wist Wikipedia het nog niet.

Mensen vragen mij weleens waar ik mijn informatie weghaal en een grote bron van mijn informatie komt dus van Wikipedia, zoals ik in deze column heb aangegeven. Maar ook een groot deel komt van wetenschapsfilmpjes op YouTube, zoals dus bijvoorbeeld van het kanaal Kurzgesagt. Huh? YouTube is toch voor niezende pandaberen en gekke kattenfilmpjes? Ook, maar je kunt er ook nuttige informatie uithalen. Daarnaast komt er ook gewoon een heel deel uit mijn eigen interpretatie van dingen die ik lees en uit mijn dikke duim! Zoals ik wel vaker zeg: ‘Niet alles wat ik zeg is waar en niet alles wat waar is zeg ik.’ Denk daar maar even over na. Tot volgende week!

Facebook: http://fb.com/ThiasEsseboom
Twitter: http://twitter.com/ThiasEsseboom
Instagram: http://instagram.com/ThiasEsseboom
Web: http://thias.nl

Aankomende woensdag is Thias Esseboom weer op LocoFM te horen met zijn programma Midweek Break vanaf 19.00 uur, direct na Rondje Politiek.