afbeelding thias

Daar zijn ze dan, de kerstdagen. Of “de gourmetdagen” zoals ik ze noem. Kerstavond, eerste kerstdag, tweede kerstdag en, door de meeste gezinssamenstellingen van tegenwoordig, ook een derde en een vierde kerstdag. Het zijn de dagen van je vol proppen met lekkere hapjes, sappig vlees en andere versnaperingen. Alles door je maagdarmkanaal persend met een flinke hoeveelheid alcoholisch glijmiddel. Het zijn de dagen voor de politie om controlefuiken op te zetten, zodat ze hun quotum nog kunnen halen. En de dagen voor de christelijke gemeenschap om de geboorte van de Jezus-mythe te vieren. En ik zou bijna het belangrijkste vergeten… Cadeautjes!

Detailhandel Nederland schat een record omzet van 810 miljoen euro in de kerst periode. Voornamelijk doordat mensen tijdens “de crisis” meer behoefte hebben aan gezelligheid, maar ook vanwege het eerder genoemde punt, dat veel gezinnen tegenwoordig uit gescheiden ouders bestaan. 810 miljoen euro, daar kunnen we trouwens de hele derde wereld mee voorzien van water en landbouwmaterialen. We kunnen irrigatie- en leerprojecten opzetten, zodat ze zelfvoorzienend kunnen worden. Zodat ze onze hulp niet nodig hebben. Maar goed, we geven het liever uit aan ons zelf.

Kerst is van oudsher de tijd dat we stilstaan bij hen die het moeilijk hebben. Dat is de afgelopen jaren, door “de crisis”, wat minder geworden. We hebben het immers zelf al zóóóó moeilijk. Of we hebben al geld gegeven aan Serious Request en dat moet voldoende zijn. Daarom zal ik er even bij stilstaan, speciaal voor jou, dan hoeft dat aankomend weekend niet meer. Er zijn op dit moment mensen, die hun leven op het spel zetten om uit oorlogsgebieden te komen. Op de vlucht naar een kerst zonder mortiergranaten. Op de vlucht naar een kerst zonder dood en verderf. Op de vlucht naar een kerst zonder onthoofdingen.

Je weet wel wie ik bedoel. Ik bedoel die lange rij “terroristen”, die huis en haard… sorry… die puinhoop en aswolk hebben achtergelaten omdat ze het zo eens zijn met IS. Omdat ze hier terroristische aanslagen willen plegen. Omdat ze hier een Islamitische Staat willen stichten. Omdat ze… ROT OP! DIE MENSEN ZIJN OP DE VLUCHT OMDAT ZE VRIJ WILLEN ZIJN! Net als jij en ik! Vrij om te geloven wat ze willen. Vrij om te zeggen wat ze willen. Vrij om te doen wat ze willen! Vrijheid! Dat ding waar jij elke dag gebruik van mag maken. Elke keer weer als je op internet verteld hoe gevaarlijk ALLE vluchtelingen zijn. Elke keer weer als je zondag naar de kerk gaat. Elke keer weer als je het nieuws leest. Elke keer weer als je porno kijkt. We vieren onze vrijheid zelfs elk jaar weer.

Maar maar maar Thias… Je volgt het nieuws zeker niet, die kut vluchtelingen hebben in Duitsland een dikke aanslag gepleegd. Nee, ik volg het nieuws inderdaad niet, maar dit is me niet ontgaan en nee, dat was (zover ik weet) één idioot die compleet het spoor van de menselijkheid kwijt is geraakt. En dat soort idioten heb je overal! Of dacht je dat er tussen ons “ras-Nederlanders” geen rotte appels zitten? Dacht je dat wij onze eigen shit niet op andere landen hebben gedumpt? Het is niet voor niets dat er Nederlands gesproken wordt in Suriname. Het is niet voor niets dat we de Nederlandse Cariben hebben. Puur omdat wij onze handelsmonopolie wilden behouden.

Maar goed, genoeg stil gestaan bij hen die het minder hebben. Het moet vrolijk blijven tijdens de kerst. De kerstperiode is traditie getrouw ook de periode waarin Bert-Jan Dokter ((vice) voorzitter LMG) en ik samen dé lijst der winterlijsten presenteren. De Winterse 50! En wel morgen, zaterdag 24 december, van 10 uur ’s ochtends tot 3 uur ’s middags. 5 uur lang winterse gezelligheid live op radio en TV en ook dit jaar lezen we weer een spannend kerstverhaal voor! Een spektakel wat je dus eigenlijk niet mag missen. Zei de presentator in mij. En als ik dan toch reclame aan het maken ben. Aankomende week, van dinsdag 27 december tot en met zaterdag 31 december, is de eindejaarsweek van LocoFM. Regioradio LocoFM Op Weg Naar 2017. Waarin ik elke ochtend van 6 tot 9 de dag opstart met muziek en regionieuws. Ook iets dat je zeker niet mag missen. Heb je dan wel tijd om een column te schrijven? Zeker wel! Fijne gourmetdagen en tot volgende week!

Facebook: http://fb.com/ThiasEsseboom
Twitter: http://twitter.com/ThiasEsseboom
Instagram: http://instagram.com/ThiasEsseboom
Web: http://thias.nl

Aankomende week is Thias Esseboom dagelijks vanaf 6 uur ‘s ochtends op LocoFM te horen, tijdens de eindejaarsweek: Regioradio LocoFM Op Weg Naar 2017.