afbeelding thias

In mijn column van vorige week schreef ik over nepberichten, die steeds vaker moeilijk van echt te onderscheiden zijn. Ik sneed daarbij aan dat zulke nepberichten ook steeds vaker overgenomen worden door de mainstream media. ‘Door de media waarop wij vertrouwen dat ze “eerlijk” en “oprecht” nieuws brengen’, schreef ik letterlijk. En die aanhalingstekens bij eerlijk en bij oprecht, stonden er niet voor niets. Want het blijkt dat onze nieuwsdiensten niet zo eerlijk en oprecht zijn als ze horen te zijn.

Nu moet ik meteen toegeven dat ik best wel een complotdenker ben. Ik ben er van overtuigd dat de politiek wereldwijd gerund wordt door mensen met een hoop geld en invloed. Ik ben er van overtuigd dat de “terroristische” aanslag op het World Trade Center in 2001, door de Amerikaanse overheid zelf georganiseerd is. Ik ben er van overtuigd dat religie bedacht is om ons onder controle te houden en ja ik ben er ook van overtuigd dat oorlog gevoerd wordt om de economie draaiende te houden. En onze media, maar ook de media in andere “westerse” landen, worden daarvoor misbruikt.

Laatst las ik ergens dat de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) bijvoorbeeld veel pro-Amerika en pro-Palestina berichten verspreid en voornamelijk anti-Rusland propaganda... Ja, dat “ergens” was op internet en op een site waarvan je zou kunnen zeggen dat het geen objectiviteit uitstraalt. Maar toch... Mijn complotbrein sprong in overdrive. Ik weet dat de politiek in Amerika, een aardig woordje te zeggen heeft in de media daar, of eigenlijk de mensen die de politiek betalen. Maar is dat in Nederland ook zo? Wordt onze media beïnvloed door de politiek om bepaalde berichtgeving te mijden of juist voor te trekken? Wordt onze media onder druk gezet door de Amerikaanse overheid om zulke dingen te doen? Ik denk van wel. (Let vooral op het woord “denk” dat ik bewust gekozen heb!)

Mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de start van de Arabische Lente, die in december 2010 begon in Tunesië. Wij hoorden er echter pas wat van toen het olierijke Libië aan de beurt was in februari 2011. En zelfs toen kwam er maar mondjes maat wat naar buiten over de gebeurtenissen daar. Dit terwijl er op socialmedia wel veel aandacht voor was. Heel veel aandacht om precies te zijn. Dagen, weken, maanden lang stond mijn tijdlijn vol met de meest verschrikkelijke berichten, afbeeldingen en filmpjes van wat er gaande was. Maar geen enkel mediabedrijf dat er ook maar een seconde aandacht voor had. En ik vraag me dan direct af... Waarom niet?

Het meest eerlijke antwoord is. Ik weet het niet. Ik weet niet waarom een mediabedrijf of een nieuwsbedrijf, bepaalde nieuwsitems zou willen verzwijgen of verdraaien. Zeker niet als het beweert aan objectieve berichtgeving te doen. Mijn eigen interpretatie van wat ik gelezen, gehoord en gezien heb, is dat het om macht gaat. Of eigenlijk controle over hoe we denken. Bijvoorbeeld, hoe meer slechte berichten we horen over de Russen, hoe meer we ze gaan haten. Hoe meer negatieve berichten we horen over vluchtelingen, hoe meer we ze gaan haten. Hoe meer positieve berichten we horen over Amerikanen, hoe meer we ze prijzen. En ga zo maar door. Tegelijkertijd wordt er nieuws verspreid dat de aandacht af moet leiden van andere zaken. Wetsveranderingen die ten nadele van ons (de mensen) zijn, worden vaak afgeleid door ander, spraakmakend nieuws. Want als wij drie, vier dagen over iets anders praten, dan weet niemand dat er iets veranderd is.

Wat is de conclusie van deze column, of wat wil ik ermee zeggen? Niets! Er is geen conclusie en ik wil er zeker niets mee zeggen. Of misschien... Als ik er iets mee wil zeggen. Is het wel dat je zelf moet denken, beslis zelf wat je gelooft of niet gelooft. Probeer zoveel mogelijk bronnen te bekijken en hou in gedachten dat al die bronnen bevooroordeeld zijn. Zowel onze westerse bronnen, als de niet-westerse bronnen. En als er één bron onbetrouwbaar is... Dan ben ik het wel! Dus denk zelf, onderzoek zelf en trek je eigen conclusies! Tot volgende week!

Facebook: http://fb.com/ThiasEsseboom
Twitter: http://twitter.com/ThiasEsseboom
Instagram: http://instagram.com/ThiasEsseboom
Web: http://thias.nl

Aankomende woensdag is Thias Esseboom weer op LocoFM te horen met zijn programma Midweek Break vanaf 19.00 uur, direct na Rondje Politiek.