afbeelding thias

Door de jaren heen krijg je vele onzinverhalen (ofwel mythes) te horen. De meeste van deze mythes krijg je in je jeugd te horen. Nu zijn de meeste van deze mythes niet zo hardnekkig, denk aan de verhalen rondom Sinterklaas, de Kerstman, de Paashaas en zo verder. Andere mythes daarentegen zijn hardnekkiger, zoals de verhalen rondom religie of de “terroristische” aanval op het World Trade Center. Nu zal ik in deze omgeving de religiemythe even in het midden laten en ik wil de gelukkige middenstander ook niet lastigvallen met “complottheorieën”. Er is echter een onzinverhaal, waarvan je moet weten dat het onzin is. Complete bullshit. Stierenkak!

Op het nieuws, in verkiezingsprogramma’s, in natuurboeken, in biologieboeken en in debatten die maar enigszins over energie of de Aarde gaan, is het een veel gebruikte zin. “We moeten de Aarde redden.” En dat is onzin, bullshit, stierenkak! Wij hoeven de Aarde niet te redden. De Aarde redt zichzelf wel. We moeten de mensheid redden. Wij moeten onszelf helpen. De Aarde interesseert het geen moer of we de leefomgeving dermate verkloten en al doende onszelf uitroeien. Zij gaat wel verder. Zij draait wel door. Zij blijft heerlijk haar korstje verwarmen aan de zon. De aankomende 5 miljard jaar in ieder geval. Daarna is de zon namelijk “op” en zal (met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid) als gevolg daarvan opzwellen tot een bol die Mercurius en Venus opslokt en zo heet wordt dat ze het leven op de Aarde uitroeit. Of misschien zelfs de Aarde ook opslokt.

Maar goed, het is dus niet aan ons om de Aarde te redden. De Aarde is zo’n 4,57 miljard jaar oud, het eerste leven kwam een miljard jaar later en De Mens 0.1-beta (Homo Habilis) is “pas” 2,5 miljoen jaar geleden ontstaan in Afrika. De Aarde heeft het dus (om en nabij de) 4 miljard 567 miljoen 500 duizend jaar prima gered zonder ons. Een ijstijdje hier (700 miljoen jaar gelden), een explosie aan leven daar (Cambrische Explosie 542-488 miljoen jaar geleden) en zo was het leven op aarde. Maar na wat ongelukkige fouten in de natuur, nuttige mutaties en aanpassingen aan de omgeving ontstond zo’n 200 duizend jaar geleden De Moderne Mens (Homo Sapiens Sapiens (Twee keer ja, Google maar)).

De moderne mens klooide wat aan, klemde bij elkaar, ging in groepen leven en bouwde schuilplaatsen bij elkaar. Later werden de groepen samenlevingen, de schuilplaatsen werden dorpen, de dorpen steden en steden groeide uit tot koninkrijken en keizerdommen. De mens ontwikkelde zich verder. Werktuigen en wapens werden geraffineerder, transportmiddelen werden uitgevonden en men ontdekte de kracht van elektriciteit, stoom en olie. Daar waren de “industriële revoluties”. Het begon allemaal met de uitvinding van de stoommachines. Mijnschachten werden doormiddel van stoom gedreven waterpompen leeggepompt, waardoor meer steenkool kon worden gewonnen. In 1824 werd de stoomtrein uitgevonden, waardoor grondstoffen nog sneller naar fabrieken getransporteerd konden worden. Aan het eind van de 19de eeuw werd de eerste aardolie opgepompt in de Verenigde Staten en halverwege de 20ste eeuw kwam de computer en daarmee de mogelijkheid informatie te delen met de hele wereld. Dit laatste deel wordt ook wel de “Digitale Revolutie” genoemd en is tot op de dag van vandaag gaande.

De mens gebruikt steeds meer olie, stoot steeds meer schadelijke stoffen de lucht in en creëert steeds meer afval. Jarenlang hebben we gedacht dat het wel prima was. Dat het geen kwaad kon. Maar, mede door de digitalisering van de samenleving, is langzaamaan duidelijk geworden dat het toch niet zo goed gaat. Dat het wel kwaad kan en dat we er wat aan moeten doen. Hoewel niet iedereen het daarmee eens is, maar ondanks dat handjevol arrogante narcisten moet er wat veranderen. Niet voor de Aarde, maar voor onszelf, omdat dit de enige plek in het universum is, waar wij kunnen leven.

We vinden onszelf intelligente wezens, die zich aan elke omgeving op deze aarde aan kan passen. Maar niets is minder waar! We zijn inderdaad redelijk intelligente wezens, maar wij passen ons niet aan, aan de omgeving. We passen de omgeving aan, aan onze leefbehoeften. En levert de omgeving niet meer wat we nodig hebben, laten we alles achter en beginnen ergens anders opnieuw. Ongeacht hoeveel schade dat oplevert voor de andere dieren in die omgeving. En we kunnen echt wel zonder al die destructiviteit. Kijk naar Denemarken, die onlangs de laatste kolencentrale uitgeschakeld heeft en 100% op warmte, wind en zonne-energie draait. Het gaat de goede kant op. De technologie is er. Het meeste dat op fossiele brandstof draait, kan ook op elektriciteit draaien. Het enige wat ons tegenhoudt, is geld. Als de 1% nou, gewoon voor de grap, een paar uur met een aantal wetenschappers om de tafel gaat. En voor die paar uur, niet aan hun portemonnee denken, maar aan de toekomst van hun nageslacht en de nageslachten die daarop volgen. Dan moet er toch binnen de kortste keren een plan op tafel liggen, om de gehele wereld te voorzien van onbeperkte groene energie. Is dat dan het enige wat er moet gebeuren? Nee, absoluut niet, maar dat is voor later. Tot volgende week!

Facebook: http://fb.com/ThiasEsseboom
Twitter: http://twitter.com/ThiasEsseboom
Instagram: http://instagram.com/ThiasEsseboom
Web: http://thias.nl

Aankomende woensdag is Thias Esseboom weer op LocoFM te horen met zijn programma Midweek Break vanaf 19.00 uur, direct na Rondje Politiek.