afbeelding thias

Ho! Stop! Wacht! Voor je het Pieter Baan Centrum belt, ik heb het niet over die groene of grijze wezentjes die je in films voorbij ziet komen. Ik heb het over de mogelijkheid van buitenaards “leven” en dat kan leven in elke vorm zijn die de wetenschap kent. Misschien zelfs “intelligent” buitenaards leven. Want hoe arrogant zou het zijn om te denken, dat wij mensen, de enige intelligente levensvorm in dit gehele universum zouden zijn. Zeer arrogant in mijn ogen. We waren, tot 20.000 jaar geleden, niet eens de enige “intelligente” levensvorm op onze eigen planeet.

In de republiek Komi, een autonome deelrepubliek van Rusland, moeten circa 26.000 tot 20.000 jaar geleden nog Neanderthalers rondgelopen hebben. In Europa zijn de laatste Neanderthalers ongeveer 32.000 jaar geleden verdwenen. Wat dus betekent dat wij, de moderne mens, zeker 170.000 jaar samen hebben geleefd met Neanderthalers. Door de wetenschap wordt namelijk algemeen aangenomen dat de “moderne mens” zo’n 200.000 jaar geleden, onafhankelijk van de Neanderthaler, is ontstaan vanuit een Afrikaanse ondersoort, Homo Heidelbergensis, genaamd.

De vraag is zelfs, of we op dit moment wel de enige intelligente levensvorm op aarde zijn. En nee, ik bedoel niet dat er stiekem aliens op aarde rondlopen, die in de lichamen van hooggeplaatste mensen zitten, om zo de mensheid onder controle te houden. Als dat trouwens wel zo zou zijn, leveren ze verrekte slecht werk. Anyways, ik bedoel daarmee, wat is intelligent leven? Wij mensen, vinden onszelf de meest intelligente levensvorm op aarde. We hebben zelfs een getal bedacht om aan te geven hoe intelligent we zijn. En natuurlijk, we weten veel, of naja Wikipedia weet veel. We kunnen communiceren over de hele wereld, hoewel die communicatie niet altijd even goed verloopt. We hebben elektrische fietsen, we hebben zelfrijdende auto’s, we hebben vliegtuigen en we hebben straaljagers. We hebben de mogelijkheid om onze gehele beschaving in een keer uit te roeien. Maar maakt dat alles ons ook echt een intelligente levensvorm?

Misschien zijn we inderdaad wel de enige intelligente levensvorm op deze aarde. Misschien zijn we zelfs wel de enige intelligente levensvorm in ons zonnestelsel. Misschien zijn we zelfs wel de enige in “De Lokale Groep” of in het voor ons waarneembare heelal. Maar er is een heel deel dat we niet kunnen zien en dat we ook nooit zullen zien, simpelweg omdat het te ver weg ligt en steeds verder van ons af drijft. Zo ver weg hoeven we trouwens niet te gaan. Op een van de manen van Jupiter is onlangs water ontdekt, wat een basis is voor het ontstaan van leven en in ons zonnestelsel en die in onze directe omgeving, zijn terrestrische planeten gevonden. Wat niet per se hoeft te betekenen dat daar ook leven mogelijk is, want Mercurius is ook zo’n terrestrische planeet, maar daar wil je niet zijn met z’n tempraturen tussen de -83 graden en 873 graden Celsius. Maar het wil ook niet per se zeggen dat er géén leven mogelijk is.

Wat wil ik hier nou allemaal mee zeggen. Dat vroeg ik mezelf ook af toen ik het nog een keertje over gelezen had, maar ik denk dat ik het leuk kan samenvatten. Ik denk dat het een kwestie is, van waar je op vertrouwt en ik vertrouw op de wetenschap. Denk ik dat er buitenaards leven is? Absoluut, al is het in de vorm van bacteriën of eencelligen. Denk ik dat er intelligent buitenaards leven is? Ik weet het niet. Zover de wetenschap en de overheden dat vrij hebben gegeven, is er geen reden om aan te nemen dat er andere intelligente levensvormen bestaan. Aan de andere kant zegt de filosoof in mij, dat, als het universum oneindig groot is en elke seconde groter wordt en we er sowieso maar een klein deel van kunnen waarnemen. De kans redelijk aanneembaar is, dat er een intelligente levensvorm, ergens in het universum, naast ons bestaat. Moeten we daar nu bang voor zijn? Nee… En nu weer lekker verward, verder met de dag. Tot volgende week!

Facebook: http://fb.com/ThiasEsseboom
Twitter: http://twitter.com/ThiasEsseboom
Instagram: http://instagram.com/ThiasEsseboom
Web: http://thias.nl

Aankomende woensdag is Thias Esseboom weer op LocoFM te horen met zijn programma Midweek Break vanaf 19.00 uur, direct na Rondje Politiek.