afbeelding thias

“Waar wil jij het dan over hebben?”. Die vraag werd me gesteld op de verjaardag van een vriend waar ik zaterdagavond was. Ik dacht er even over na, waarna ik zei dat ik het niet wist. Ik wist het echt niet. Degene die de vraag stelde begon een lijstje met onderwerpen op te sommen. “Voetbal? Bier? Whisky? Kwantummechanica?”. Ik koos het laatste, maar dat bleek geen echte optie te zijn. De andere onderwerpen kan ik niets mee. Ik kijk geen voetbal en ik drink amper alcohol, laat staan dat ik er wat vanaf weet. “Laat mij hier maar lekker zitten, dan luister ik wel naar jullie gesprekken”. Prima, wat ik wil en de gesprekken gingen verder. Ik heb wel onderwerpen om over te praten, maar niet voor op een bier-, worst- en kaasparty. Na twee uur cola drinken en kaasblokjes eten, besloot ik te vertrekken. De vriend, van wie de verjaardag was, verontschuldigde zich omdat het niet mijn volk was. Ik zei dat het niet uitmaakte, ik had het immers kunnen weten. Ik hou niet zo van verjaardagen.

Ik hou sowieso niet zo van groepen. Kleine groepjes gaat nog wel, stuk of vier mensen, maar hoe groter de groep, hoe lastiger het wordt. Zeker als ik (bijna) niemand ken. Ik ben wel vaker bij vriendengroepen gezet, zo van, hier vermaak je met ze, maar meestal eindig ik in een hoekje en kijk naar hoe de rest met elkaar omgaat. Ik begrijp niet hoe ze het doen. Hoe ze ’s avonds in een woonkamer of studentenkamer of iets dergelijks, bij elkaar kunnen komen en een hele avond met een pot bier in de handen over vrouwen, seks en borsten kunnen praten. En bij vrouwen is het weinig anders, vervang de pot bier voor een glas wijn en de onderwerpen in mannen, kleding, tassen, schoenen en de buren van de buren van het nichtje van de tante van de buurvrouw om de hoek bij Pieter. Ik begrijp het niet, er zijn zoveel belangrijkere dingen in de wereld. De honger en armoede in de derde wereld die nergens voor nodig is bijvoorbeeld, of dat we de hele wereld van schone energie kunnen voorzien met de huidige technologieën als we maar zouden willen, of dat we 2050 niet halen als we op deze manier door gaan, of, of, of… Misschien ligt het ook gewoon aan mij.

Ik hou niet zo van groepen… Maar misschien kan ik beter zeggen ik hou niet zo van mensen. Ik kan gewoon niet met mensen omgaan. De meeste mensen dan, want er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Nu is het niet zo dat ik me niet staande kan houden tussen de mensen, maar het kost me zo veel moeite om me aan te passen aan het niveau. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik een hoger niveau heb dan “de gemiddelde mens”, ik heb een ander niveau. Ik kies er dan ook vaak voor om alleen te zijn. Gewoon lekker thuis, op de bank of achter mijn bureau. Kijken naar series, documentaires en films die ik interessant vind, of schrijven van verhalen en gedichten, of muziek luisteren en maken. Gewoon mezelf zijn zonder me aan te hoeven passen aan andere mensen, zonder me druk te maken over wat ik moet zeggen, wat ik moet doen en hoe ik me moet gedragen. Maar Thias, ben je dan niet ontzettend eenzaam? Nee! Ik kies ervoor om mijn tijd alleen door te brengen. En echt niet al mijn tijd. Ik ga weleens naar vrienden en vrienden komen weleens naar mij. Ik ga weleens naar familie en familie komt weleens bij mij. Ik ga weleens uit en ik ga weleens naar een festival. En ik geniet van die momenten, maar het allerliefste ben ik toch gewoon alleen, met mijn katten en mijn gedachten. Tot volgende week!

Facebook: http://fb.com/ThiasEsseboom
Twitter: http://twitter.com/ThiasEsseboom
Instagram: http://instagram.com/ThiasEsseboom
Web: http://thias.nl

Aankomende woensdag is Thias Esseboom weer op LocoFM te horen met zijn programma Midweek Break vanaf 19.00 uur, direct na Rondje Politiek.