afbeelding thias

Ik staar nu al twee uur naar een leeg scherm, de titel van dit stuk heb ik al drie keer veranderd, van “Alien Invasie”, naar “De Ouderen Van Tegenwoordig”, naar “E-Bike Terrorisme” en nu voor de vierde keer, naar “Chaos Hoofd”. Het is een chaos in mijn hoofd. Overspoeld met ideeën, gedachten, herinneringen en toekomstidealen. Ongestructureerd, onaangekondigd en ongeremd, gaan ze net zo snel als ze weer komen. En uit die stroom aan hersenactiviteit, moet ik de juiste zinnen op papier zetten, om te proberen uit te leggen wat er gebeurt in mijn hoofd.

Stel je voor dat je in een kamer zit, waar een stuk of twaalf televisies staan, allemaal op een andere zender en het volume op maximaal. Dan staan er ook nog tien radio’s, ook allemaal op een andere zender en het volume op maximaal. Verder staan er nog een stuk of dertig mensen in de kamer die allemaal een andere taal spreken en door megafoons in je oor schreeuwen. Dan kom je redelijk in de buurt van wat er door mijn hoofd heen gaat. En dat is niet alleen nu, dat is eigenlijk altijd.

Stromen van informatie die ik vergaard heb, over het ontstaan van het heelal, de aarde en het leven. Over de mogelijkheden van de technologie en wetenschap. Vragen over van alles zoals, waarom er nog zoveel mensen in een god geloven, waarom we nog werken terwijl 80 procent van het werk door technologie gedaan kan worden, waarom we nog fossiele brandstof gebruiken of waarom we nog geld hebben. Afgewisseld met creatieve ingevingen voor verhalen, gedichten, muziek, video of andere kunsten. Dat is wat er dagelijks door de grijze massa dwaalt.

Er wordt me weleens gevraagd, hoe ik een hele dag op de bank kan zitten zonder ogenschijnlijk iets uit te voeren. Nou zo dus. Het lijkt op niets doen, maar probeer zo’n hoofd de hele dag eens onder controle te houden. Want juist op het moment, dat het lijkt dat het even rustig is, en je even deel kunt nemen aan de rest van de wereld, komt de chaos keihard weer terug.

Nu kan ik wel een lading aan medicijnen gaan slikken om elke dag het boeltje in het gareel te houden, maar wat schiet ik er mee op? Dan zou ik namelijk ook mijn creatieve ingevingen kwijtraken, de ideeën waaruit ik verhalen schrijf, waaruit ik gedichten en muziek maak en waar ik plezier uit haal. Tot volgende week!

Facebook: http://fb.com/ThiasEsseboom
Twitter: http://twitter.com/ThiasEsseboom
Instagram: http://instagram.com/ThiasEsseboom
Web: http://thias.nl

Aankomende woensdag is Thias Esseboom weer op LocoFM te horen met zijn programma Midweek Break vanaf 19.00 uur, direct na Rondje Politiek.