(advertentie)

rkkerk

HATTEMERBROEK - Zondag 14 december wordt er in de RK kerk in Hattem(erbroek), nabij de oude IJsselbrug, weer de traditionele Kerst-Sing-in gehouden onder de titel A Festival of Lessons and Carols. Eenieder is van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn. Evenals in vorige jaren zullen negen lezingen worden afgewisseld met prachtige carols. En ook dit jaar zijn er weer nieuwe carols ingestudeerd. Uiteraard krijgt u weer volop de gelegenheid om mee te zingen; er staan weer diverse samenzangliederen op het programma. Het muzikale gedeelte van deze samenkomst wordt verzorgd door “Het Projectkoor Intonatus” onder leiding van dirigente Ineke van der Brugge.

Ook de afgelopen jaren vertolkte dit projectkoor de carols en er kan dan ook gerust gesproken worden van een traditie. Gezien het enthousiasme van zowel de bezoekers als de koorleden is besloten de traditie ook dit jaar voort te zetten en het belooft in deze mooie rustieke kerk weer een feest (Festival) te worden.

De deelnemers aan het projectkoor komen uit de wijde regio waaronder Zwolle, Epe, Emst, Vaassen en Wezep. Het voorlezen van de lessons wordt verzorgd door mevrouw Thea van de Werf en het koor wordt op het orgel begeleid door mevrouw Martina Dei.

De traditie van Negen Lessen en Carols is ontstaan in de Christelijke kerken in voorbereiding op het kerstfeest. Het verhaal van de val van de mensheid , de belofte van de Messias en de geboorte van Jezus wordt verteld in negen korte bijbellezingen uit Genesis, de profetische boeken en de Evangeliën, afgewisseld met het zingen van kerstliederen. Het format is gebaseerd op een uitvaardiging opgesteld door Edward White Benson, de latere aartsbisschop van Canterbury, maar op dat moment nog bisschop van Truro in Cornwall, om op kerstavond (24 december) 1880 een kerkdienst te houden. De overlevering zegt dat hij op die kerstavond om tien uur de dienst organiseerde in een tijdelijke houten schuur die als kathedraal diende en dat een belangrijk doel van de dienst was om mannen op kerstavond uit de cafés te houden. De oorspronkelijke liturgie is sindsdien aangepast en wordt nu ook gebruikt door andere kerken, over de gehele wereld. A festivals of Lessons and Carols stamt zowel uit de Anglicaanse kerk als ook uit sommige rooms-katholieke en lutherse parochies. Echter tal van christelijke kerken hebben deze dienst, in diverse variaties, tot onderdeel gemaakt van hun kerstviering.

De bekendste versie van the Lessons and Carols wordt jaarlijks op kerstavond uitgevoerd in het King's College in Cambridge (voor het eerst in 1918). De Carols worden gezongen door het beroemde Choir of King’s College. De dienst werd voor het eerst uitgezonden door de British Broadcasting Corporation in 1928 en sindsdien elk jaar, met uitzondering van 1930. Zelfs gedurende de Tweede Wereldoorlog gingen de uitzendingen gewoon door ondanks het feit dat het glas-in-lood uit de kapel was verwijderd vanwege de bombardementen en het bijgevolg ijskoud was in de kapel.

A Festival of Lessons and Carols in de RK kerk in Hattemerbroek begint op 14 december om 19:30 uur; de kerk is open vanaf 19:00 uur.

Ter dekking van de kosten bedraagt de entreeprijs € 6,00.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de entree, bij de koorleden, of in de voorverkoop 038 375 8760.

U wordt geadviseerd bijtijds uw de kaarten te bestellen. Het aantal plaatsen in de kerk is beperkt (op last van de brandweer).

Verwacht wordt dat het opnieuw een mooie en inspirerende bijeenkomst zal worden.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment