(advertentie)

Peperkoekmannetjes

HATTEM  - Tijdens de koude winterdagen en in de Kerstvakantie ( van 20 december tot en met 3 januari) is het één en al genoeglijkheid in het Nederlands Bakkerijmuseum. De ovens worden opgestookt zodat jong en oud lekker behaaglijk deel kunnen nemen aan alle midwinteractiviteiten.

Met het maken van een eigen peperkoek, het proeven van lekkernijen uit eigen bakkerij en bijzondere kerstvoorstellingen in het museumtheater komt iedereen aan zijn trekken.

Peperkoekmannetje maken voor de jeugd

Kinderen maken en versieren tijdens de Kerstvakantie een eigen Peperkoekmannetje. Onder leiding van een bakker gaan kinderen dagelijks zelf met deeg aan de slag. Reserveren vooraf is niet nodig. De kosten voor deze activiteit zijn bij de entreeprijs inbegrepen.

Geschiedenis van Peperkoek

Vroeger werd peperkoek vooral gegeten op oudejaarsavond. In Vlaanderen werd dit product pepercoec, peperkoken of pepercoecte genoemd. De naam stamt af van het Duitse Pfefferkuchen (13e eeuw) maar dat is misleidend. Peper was vroeger de verzamelnaam voor alle exotische specerijen waaronder kruidnagel, kaneel, gember en muskaatnoot.

De voorvader van de peperkoek is de honingkoek. Deze koek werd al gegeten door de Grieken en de Romeinen.De koeken werden verkocht op het forum cupedinis, de snoepmarkt. Ze waren gemaakt van honing, meel, wijn, maanzaad en sesamzaad, werden gebakken in vormen van aardewerk en daarna versierd. Soms werden de honingkoeken ook aan de goden geschonken om hen gunstig te stemmen. Zelfs de wind- en waterdemonen kregen regelmatig een stapeltje koek aangeboden.

Koeken, bereid met honing, kende men eveneens in het oude China. Er wordt beweerd dat veroveraar Djenghis Khan onoverwinnelijk was omdat zijn krijgers ‘bruine koeken van meel, honing en kruiden’ in hun zadeltas meedroegen. Het was krachtig voer en bovendien tijdbesparend. Want de ruiters aten al rijdend, ze hoefden niet af te stappen om een potje te koken.

Kerstvoorstellingen

Wie de kolderieke familieshows van bakker Fred kent, weet dat zijn voorstellingen in het museumtheater garant staan voor een onvergetelijk museumbezoek. Tijdens de vakantie verzorgt hij diverse familieshows waarin de Midwinterfolklore staat centraal. De jongste museumbezoekers mogen hem af en toe een handje komen helpen.

Reserveren is niet nodig, op tijd komen voor een plekje wel.

Tweede Kerstdag

Vervelen hoeft niet op Tweede Kerstdag want met een bezoek aan het grootste bakkerijmuseum van Nederland zit u altijd goed. Het museum opent haar deuren tussen 12:00 en 17:00 uur.

Onder het motto 'Kerstkoeken bakken met de Kerstbakker' kunnen de jongste museumgasten koeken leren bakken tussen 12:00 en 16:00 uur. Ook verschijnt bakker Fred om 14.00 en 15.30 uur ten tonele voor zijn bijzondere Kerstvoorstellingen in het museumtheater.

Takkenbossenoven

De 19de eeuwse, traditionele takkenbosoven vormt het hart van de bakkerij in het museum.

Op de woensdagmorgen vanaf 10.00 uur en zaterdag tussen 11:30 en 14:30 uur kunt u het bakproces volgen zoals dit vele eeuwen lang vrijwel zonder mechanisatie plaats vond. Kom kijken hoe de bakker vroeger te werk ging!

Museum gesloten

Het museum is tijdens de Kerstvakantie gesloten op 21 december, Eerste Kerstdag en op Oudjaars- en Nieuwjaarsdag.

Kijk voor meer informatie op www.bakkerijmuseum.nl of bel naar

038 – 444 17 15.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment