Uniek orgelconcours

Kalender
Muziek, dans en theater
Datum
2 oktober 2021

Beschrijving

In het Nationaal Orgelmuseum aan de Van Kinsbergenstraat 5 te Elburg wordt zaterdag 2 oktober, een voor ons land uniek orgelconcours gehouden ,ter herdenking van de 400-ste sterfdatum van onze grootste organist/componist Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), aan welk concours 5 jonge talentvolle organisten deelnemen.

Elke kandidaat mag zelf een van de beschikbare orgels in het Orgelmuseum uitzoeken voor het uitvoeren van een verplicht werk,  te weten één van de variatiewerken van Sweelinck, gevolgd door een vrij gekozen werk.

De prestaties van de deelnemers worden beoordeeld door een vakjury bestaande uit de organisten Jos van der Kooy, oud-stadsorganist van de Grote of St.Bavokerk te Haarlem, Henk Verhoef , organist van de Nieuwe Kerk o/d Dam te Amsterdam en Gert Oldenbeuving, oud-organist van de Grote of St.Helenakerk van Aalten. Burgemeester Ir.Jan Nathan Rozendaal van de gemeente Elburg, zal ca.16.30 uur de twee prijswinnaars bekendmaken en daarna de prijzen uitreiken.

Dit concours begint  nm.14.00 uur en is voor een  ieder toegankelijk, mits men zich vooraf opgeeft via: info@nationaalorgelmuseum.nl.

Voorafgaande aan dit bijzondere concours, houdt Jos van der Kooy vm. aanvang 10.30 uur een lezing in genoemd museum over het onderwerp: ”De functie van stadsorganist ten tijde van Sweelinck en nu”. Ook deze lezing is voor een ieder toegankelijk, mits men zich vooraf opgeeft en voldoet aan de corona-voorschriften.