Lezing over Samuel Bak

Kalender
Kerkelijk en geloof
Datum
15 januari 2020

Beschrijving

samuelbak

WEZEP -  Theoloog en beeldend kunstenaar Ruud Bartlema spreekt woensdag 15 januari 2020 in de Kruiskerk over de Joodse kunstenaar Samuel Bak.  Bak past mooi bij het seizoen thema ‘een goed verhaal’ en bij de viering van 75 jaar bevrijding in 2020. De lezing begint om 19.45 uur. De toegang is gratis, wel is er een collecte.


Wie is Samuel Bak? Hij is een joodse kunstenaar, geboren in 1933 in Wilno in Polen. Het tegenwoordige Vilnius, hoofdstad van Litouwen. Hij was 6 jaar oud toen de Duitsers Polen bezetten. Op 9-jarige leeftijd hield hij al zijn eerste tentoonstelling in het getto. Op miraculeuze wijze overleven hij en zijn moeder de oorlog. In 1948 vestigen beiden zich in Israël. Tegenwoordig leeft hij in de Verenigde Staten. Het oorlogsgebeuren tekende zijn verleden en zijn toekomst. Zijn werk als schilder is te interpreteren als ‘Kunst tegen vernietiging.’ Verschillende kunststijlen zoals surrealisme, kubisme en pop art komen in zijn werk samen. Net als bij Chagall is zijn werk vol van verwijzingen, metaforen, beelden en verhalen. Zijn Joodse afkomst en de Bijbel spelen een belangrijke rol in zijn werk.


Ruud Bartlema (Diepenveen), 1 januari 1944) is een Nederlands theoloog en beeldend kunstenaar. Hij studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam met een grote interesse voor Judaïca en joodse mystiek. Hij was als predikant onder andere werkzaam in Groningen, Nuenen en Soest. Als beeldend kunstenaar is hij opgeleid door onder andere Maarten Krabbé aan de Vrije Academie in Amsterdam. Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en literatuur een belangrijke bron van inspiratie. Via het werk van de joodse denker Martin Buber kwam hij al in zijn studietijd in aanraking met de joodse mystieke traditie van het Chassidisme. Hij verdiepte zich in het leven en het werk van de beeldend kunstenaar Marc Chagall, hetgeen uitmondde in het geven van talrijke cursussen en lezingen. Op dit moment is Ruud Bartlema als beeldend kunstenaar en leraar joodse mystiek werkzaam in Soest.