Een verrassende kijkreis door het populairste Christusfeest met ds. Alfred Bronswijk

Kalender
Kerkelijk en geloof
Datum
16 december 2019

Beschrijving

Kruiskerk Wezep

WEZEP -  Op maandag 16 december 2019 komen de leden van Passage Wezep/ Hattemerbroek om 17.30 uur bijeen voor de Adventsviering  in de Ontmoetingshal van de Kruiskerk, Kerkweg 6 te Wezep.  De avond begint  met een broodmaaltijd, waarna ds. A.Bronswijk  u meeneemt op een boeiende reis door “Kerst in Kunst”. Wie december zegt, zegt feestmaand. De feestmaand met het populairste Christusfeest, wereldwijd: Kerst. Een rijke viertraditie brengt mensen samen. Muziek, gezelligheid, romantiek en traditie verbinden zich dan met een bijzonder geboorteverhaal.

Van dat verhaal denken we doorgaans al alles te weten. Maar op de keper beschouwd  hapert daar nog best wat aan. Want hoeveel Wijzen bogen echt hun knie in de stal? En was het wel een stalletje waar het allemaal gebeurde? Of is dat niet meer dan de romantische kleur van een geïdealiseerd verhaal?  En dan die ster -  een verzinsel, of een heus  fenomeen met acht stralen?

En zo is er meer. Werd het kindeke wel in doeken gewikkeld? Of waren het toch de sokken van Jozef die de kleine moesten warmen? En wat heeft nu de witte lelie met Moeder Maria te maken? Weten we wel dat zij ooit een tempelmeisje is geweest? En wat is het antwoord als men u vraagt: hoe heette de opa van Jezus?

Het is waar – op de meeste van deze vragen geeft de Bijbel geen antwoord. Ook worden al dit soort zaken veelal in preken over geslagen, of niet benoemd. En toch zijn deze zaken ooit in christelijke geloofsboeken breeduit beschreven. Maar de achtergrondkennis van Kerst is in de loop der eeuwen onder ons verdampt en verbleekt.

Maar niet in de beeldende kunst. Daarin zijn al die verhalen en geloofstradities zichtbaar bewaard. Daarom is er op maandag 16 december 2019 een verrassende kijkreis door de wereld van het populairste Christusfeest. Onder leiding van ds. Alfred Bronswijk, die zich in de christelijke geloofskunst heeft gespecialiseerd.

Het wordt een heel boeiende avond. Met veel te zien en nog meer  te leren. En eindelijk komt u te weten waarom de kerstboom glanzende ballen draagt en wat voor vleugels de engel-boodschapper Gabriël  heeft….

U bent van harte welkom !